Obetalda skatter och avgifter

Öns bilägare skyldiga fyra miljoner

Gotländska bilägare är skyldiga nära fyra miljoner kronor i bilskatter och parkeringsavgifter.

Det är drygt 457 personer på Gotland som tillsammans har drygt två miljoner kronor i obetald fordonskatt. Dessutom är det 220 personer på ön som inte betalat sina parkeringsböter på sammanlagt 1,4 miljoner kronor. Därtill kommer att 66 personer inte betalat trängselskatt. Där är den totala skulden drygt en halv miljon kronor.

Det innebär att drygt 700 gotlänningar har parkeringsavgifter och obeltalda bilskatter som lämnats över till kronofogden. Den totala skulden är nära fyra miljoner kronor.

Det framgår av statisitik från Kronofogdemyndigheten.

Skulderna för obetalda bilskatter och parkeringsavgifter ökar i snabb takt. Myndigheterna vill ha ändrade regler för att kunna driva in skulderna och sätta stopp för så kallade bilmålvakters verksamhet.

Och ansvarige ministern är klart positiv.

Kronofogden konstaterar att de sammanlagda skulderna för felparkeringar, obetald trängselskatt och fordonsskatt på mindre än ett år har ökat med över 100 miljoner kronor. Den totala skulden uppgår nu till 1,15 miljarder kronor.

Trängselskatten i Stockholm kommer dessutom att öka på siffrorna ytterligare befarar man.

-Vi har sett en markant ökning under våren och också nya grupper gäldenärer, särskilt gäller det unga män, säger Karin Berglöf Hedar, direktör på Kronofogden.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson tycker spontant att förslagen verkar bra.

-De verkar bra och inte alltför komplicerade. Men vi ska förstås först höra vad remissinstanser säger.

Torstensson säger att hon förstår den frustration som de som gör rätt för sig känner över att andra kan smita ifrån skatter och avgifter utan att något händer.

Flera enskilda personer står för skulder på miljontals kronor. Den högsta enskilda skulden har en person i Malmö. Hans skuld överskrider nu 7 miljoner kronor och han är registrerad som ägare till 1 924 bilar.

Kronofogden i samarbete med Transportstyrelsen föreslår flera regeländringar för att kunna minska skuldberget och sätta ordentliga käppar i hjulet för målvakterna.

De förändringar som myndigheterna vill ha är bland annat ökade möjligheter att tvångsförsälja bilar genom att för varje skuld bilägaren ådrar sig uppstår en panträtt i fordonet.

-Tanken är att kunna ta ut fordran ur bilen. Det gör att vi kan mäta ut bilen och sälja den för att få skulden betald även om det dyker upp en ny ägare till bilen, säger Berglöf Hedar.

Med bilmålvakterna fungerar det i dag så att om kronofogden skulle hitta en bil vars ägare står för en mängd obetalda fordonsskulder och mäter ut bilen dyker det raskt upp en ny ägare som kan visa kvitto på att han köpt bilen några dagar före utmätningen.

-Och då måste vi häva utmätningen.

Det kryphålet vill man nu täppa till. Skulderna ska följa bilen, inte ägaren.

Myndigheterna vill också få rätt att flytta felparkerade fordon om ägaren har obetalda felparkeringsavgifter på mer än 10 000 kronor. Bilen lämnas inte ut förrän skulderna är betalda.

Transportstyrelsen föreslås också kunna vägra att registrera en ägare om den personen sedan tidigare har obetalda skulder på betydande belopp.

-Om du står som ägare till över 2 000 bilar och har stora fordonsskulder är det knappast troligt att du kan betala för den 2001:a bilen, säger Berglöf Hedar.

Det skriver TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista