Lantbrukare med djurförbud kan söka bidrag

Lantbrukare som förbjudits att hålla djur, finns ofta kvar i Jordbruksverkets register i åratal och kan därmed fortsätta att söka djurbidrag.
Orsaken är att det inte finns något centralt register över personer som inte tillåts ha djur, säger enhetschef Anders Elfström på Jordbruksverket. På Gotland har sex bönder fått förbud att hålla djur de senaste tio åren. Två av dem finns fortfarande med i Jordbruksverkets register över djurbidrag. Ingen av dem har dock fått några bidrag de senaste åren. På en del håll i landet har det hänt att djurägare som fått förbud, flyttat till en annan kommun där kommunernas inspektörer inte känt till förbudet, eftersom det inte finns något centralt register. Enhetschef Anders Elfström hoppas att det kommer att bli ett centralt register när EU:s nya jordbrukspolitik träder i kraft om drygt ett år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".