Så har Gotland påverkats av EU

Här finns en serie inslag inför europaparlamentsvalet ur en gotländsk horisont, producerade av Ulrika Uusitalo-Fernhom.

Mer än sextio av alla kommunala beslut har sin grund i lagar som stiftats i EU. Per Lundin, sekreterare i Gotlands kommunfullmäktige, dök ner i fullmäktiges protokoll för att se hur EU påverkar kommunen.

Intresset bland lantbrukarna att rösta i Europaparlamentsvalet är stort, kanske på grund av EU:s makt över bidrag och regler. Uppemot 80 procent av de som arbetar med lantbruk har tänkt att rösta.

Ulla Pettersson är internationell strateg inom kommunen och en av dem som jobbar med att föra fram Gotlands intressen i EU.

Hur har företagsamheten på Gotland påverkats av EU-inträdet 1995? Lennart Grandelius som företräder de gotländska småföretagen i Exportrådet har sin uppfattning klar.

De arton svenska politiker som väljs till Europaparlamentet kommer att få mycket makt, säger säger Susanne St Clair Renard, doktor i Europarätt vid Högskolan på Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista