"Girot en kick för Lövkvist"

I dag avslutas cykeltävlingen Giro d'Italia med ett 15,3 kilometer tempolopp inne i Rom. Den gotländska cyklisten Thomas Lövkvist har tagit ett stort steg i sin karriär genom tävlandet i girot, tycker Glenn Magnusson, Sveriges förbundskapten i cykel.

Det var efter den fjärde etappen som Thomas Lövkvist tog ledningen i Giro d'Italia och fick köra i den rosa ledartröjan, la maglia rosa. Efter den femte etappen blev han av med ledningen men höll sig kvar som tvåa och senare på topp tio ytterligare etapper. Först den senaste veckan har Lövkvist tappat placeringar i resultatlistan och ligger inför det avslutande tempoloppet på plats 25.

- Han har verkligen tagit ett stort steg och visat att han verkligen håller till i världseliten, säger Glenn Magnusson om tjugofemårige Thomas Lövkvist som blev proffs redan i tjugoårsåldern.

- Tidigare har han ofta fått höra att han är väldigt lovande, en anledning är att han blev proffs väldigt tidig. Sedan har han väl inte riktigt levt upp till de högt ställda förväntningarna, men nu tror jag att han fått många att tystna efter att i två veckor varit i täten av Giro d'Italia.

Men finns det inte många många som kan säga "Nej, han orkar inte hålla på i tre veckor"?

- Det är väl en av de tuffaste saker man har som cyklist, just de här treveckorsloppen. Det är ju en klassisk grej att de flesta har någon eller ett par dåliga dagar. Det är en och annan unik som inte har det. Det är de som står på pallen till sist.

Inte sedan Tommy Prim i början av 1980-talet och dessförinnan Gösta "Fåglum" Pettersson under tidigt 1970-tal har svenskar fått bära den rosa ledartröjan. "Fåglum" vann dessutom girot 1971. Hur stort var det att Thomas Lövkvist nu fick dra på sig ledartröjan och sedan höll sig kvar i tätstriden ett par dagar?

- Man blir ihågkommen på de här stora loppen antingen genom att man vunnit någon etapp eller kört i någon av ledartröjorna, i de här cykeltokiga länderna är man inskriven i historieböckerna. Man blir igenkänd, säger Glenn Magnusson som själv både kört girot och vunnit etapper där på 1990-talet.

Hur svårt är det att överhuvudtaget komma till det läget att man faktiskt får dra på sig en ledartröja?

- Det ser man ju på hur få det är som får komma dit. Det är ofta en fyra-fem cyklister som tröjan växlar emellan. Så han är av få utvalda det här året.

Var det något du hade förväntat dig?

- Nej. Det tror jag inte någon hade förväntat sig och inte ens han själv. Även om han går in med en sådan inställning naturligtvis när loppet startar. Jag tror att det var en kick som kommer att göra att han har all möjlighet att höja sig ännu mer framöver.

Vad är det då som skiljer rent fysiskt, tekniskt, taktiskt mellan Thomas Lövkvist och årets slutsegrare?

- Det är naturligtvis alla saker du nämner. Han är ju 25 i dag. Oftast är ju slutsegrarna i de här loppen ett par år äldre. Håller den här trenden bara i sig tror jag att han är en av killarna som verkligen på allvar kan vara med och slåss om slutsegern i tävlingar som Giro d'Italia.

Finns det något ytterligare han måste träna på?

- Det där känner han säkert bäst till själv, men han är ju en cyklist som besitter de egenskaper som behövs för att köra bra i Giro d'Italia och Tour de France. Han är framförallt en väldigt duktig tempoåkare. Det där vapnet ska han nog utveckla ännu mer.

- Det här är nog en sådan kick att han vågar tro på sig själv i de här sammanhangen framöver, avslutar Glenn Magnusson som tror att Lövkvists stall Team Colombia också varit positiv för utvecklingen.

Dagens tempolopp i Rom är den tjugoförsta etappen i Giro d'Italia. Sedan dröjer det en dryg månad tills nästa kraftprov börjar den 4 juli, Tour de France.

Mika.Koskelainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista