Biogasföreningen

Gasledning från Bro till Visby

Gotland kan få en egen gasledning på land. Det är Gotlands biogasförening som startat ett projekt där första steget är en åtta kilometer lång ledning från Bro till Visby.

Koskit, vall- och majsensilage, det är huvudbeståndsdelarna till rötning för att få en bra biogas, berättar Arvid Mickelåker i Gotlands biogasförening. Och till att börja ska man tillverka en slags rå-gas som består av två tredjedelar metan. Gasen ska användas till uppvärmning med Arla i Visby som första stora kund.

Meningen är alltså att Gotland så småningom ska få ett heltäckade biogasnät och att gasen också ska förädlas till drivmedel. För att kunna projektera första delen av detta så satsar man nu drygt 1,2 miljoner kronor, varav EU och staten står för hälften.

Men innan det överhuvudtaget kan byggs något gasnät så måste själva biogasanläggningen bli klar. En mindre anläggning ska först byggas i Alva för att pröva själva tekniken. Därefter byggs den stora anläggning i Bro.

Det hela är nu avhängigt om Gotlands biogasförening får ihop tillräckligt mycket pengar. Men trots tuffa tider så är Arvid Mickelåker hoppfull att finansieringen och ska lösa sig eftersom de redan har en tung intressent i Arla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista