Alkolås i hela landet

Vägverket vill nu att försöken med alkolås på bilar ska utökas till alla län i landet, alltså även Gotland. Försök med villkorlig indragning av körkort - där man får köra sin bil med alkolås inmonterat i bilen har pågått i tre år - och 180 personer har deltagit i försöken. Det har gett så positiva resultat att Vägverket nu vill föreslå regeringen att alla länsstyrelser i landet ska få besluta om användning av alkolås i samband med villkorlig indragning av körkort.
Även yrkeschaufförer ska kunna använda alkolåset, så att de kan utöva sitt jobb även om de har en frivillig körkortsåterkallelse. Rose-Marie Bjersander som beslutar om yrkestrafikfrågor på länsstyrelsen på Gotland, ser positivt på införandet av alkolås, men varnar för att det kan bli ganska dyrt för den enskilde bilisten. Ett alkolås kostar drygt 35 000 kronor att sätta in i bilen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista