Muthärva kan skada förtroende

Den pågående rättegången mot ett par anställda i Gotlandsbolaget som misstänks för mutbrott och skattebrott, kan påverka förtroendet för rederiet. Det tror Hans de Geer som är professor i företagsetik vid Handelshögskolan i Stockholm...
Såna här historier visar att det finns personer med bristande omdöme i företaget. Om det finns på ett område, kan det finnas även på andra områden som är viktiga för företagets verksamhet, säger Hans de Geer. Gotlandsbolaget är ju ganska ensamt på sin marknad, och riskerar inte att förlora resernärer, eftersom det inte finns några andra alternativ. Men det skadar ändå förtroendet för bolaget och kan i förlängningen påverka förhandlingar kring koncessioner och annat. Bästa sättet att återupprätta förtroendet, anser Hans de Geer, är att bidra till en genomlysning och visa att det inte finns fler skelett i garderoben. Sen får företaget kämpa i uppförsbacke ett tag innan man har återvunnit det skadade förtroendet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".