1 av 2
Brucebo i Väskinde. Foto: Veronica Johansson/SR Gotland
2 av 2
Advokat Bengt Loquist. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland

Dom för Bruceboskott står fast

Svea hovrätt ändrar inte tingsrättens dom om skotten vid Brucebo i december i fjol. Den enda skillnaden är att hovrätten har beslutat att höja skadeståndet till Brucebostiftelsens ordförande Joakim Hansson.

Gotlands tingsrätt fann Torbjörn Axelman skyldig till att ha skottskadat Brucebostiftelsens ordförande Joakim Hansson och ha skjutit mot två poliser, som dock inte träffades av skotten. 

Torbjörn Axelman dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsrätt för försök till mord i tre fall.

Hovrättens enda ändring av tingsrättens dom är att skadeståndet till Joakim Hansson höjs till 160.000 kronor, medan Gotlands tingsrätt ansåg att det räckte med ett skadestånd på 135.000 kronor.

Domen om sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsrätt innebär att domstolen måste ge sitt godkännade innan Axelman kan skrivas ut.

Advokatkostnaderna i målet om skotten i Brucebo uppgår till drygt 300 000 kronor.

Joakim Hansson som skottskadades vid brucebodramat i december i fjol är nöjd med hovrättens dom.

Hans advokat Richard Ploman säger till Radio Gotland att Hansson tycker att domen är tillfredställande och att han är nöjd med att skadeståndet för kränkning höjdes av hovrätten.

Joakim Hansson hade överklagat tingsrättsdomen och begärt att han skulle få det skadestånd han krävt, eller att det åtminstone skulle höjas.

Tingsrätten beslutade om ett skadestånd för kränkning på 100.000 kronor till Joakim Hansson. Hovrätten höjde det till 125.000 och advokat Richard Ploman ser det som en framgång, eftersom 100.000 kronor är dte normala skadeståndet för kränkning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".