Övergödning av Östersjön ska minskas

Svenska bönder har fått uppdraget att hjälpa lantbrukare runt Östersjön att minska näringsläckaget. LRF:s projekt "Greppa Näringen" ska nu intoduceras i länderna runt Östersjön som ett led i EU:s särskilda Östersjöstrategi.

Greppa näringen är ett informations- och rådgivningsprojekt som syftar till att stötta lantbrukare med kunskap och verktyg så att kväve- och fosforförlusterna minskar på ett kostnadseffektivt sätt.

Projektet syftar också till att göra användningen av växtskyddsmedel säkrare. Greppa Näringen genomförs i samverkan mellan lantbruksnäringen och jordbruksverket och länsstyrelserna.

Ytterst ansvarar Jordbruksverket för projektet och finansieringen sker med hjälp av det svenska Landsbygdsprogrammet och återförda mineralgödselavgifter. Landsbygdsprogrammet i sin tur finansieras av den svenska staten och EU.

Under de senaste åren har drygt 30 miljoner per år satsats på projektet, varav merparten använts för enskild rådgivning runt om i länen.

Projektet startade 2001 i Hallands, Skånes och Blekinge län. Under 2003 utökades det till Kalmar, Gotlands och Västra Götalands län.

Nästa steg togs år 2005 då verksamhet påbörjades i länen i östra Götalands och Svealands slättbygder; Östergötlands, Örebro, Södermanlands, Stockholms, Uppsala och Västmanlands län.

I och med att det nya Landsbygdsprogrammet infördes 2007 har ytterligare län påbörjat verksamhet inom Greppa Näringen och då främst avgränsat till särskilt miljökänsliga vattendrag och kustzoner.

Källa: Greppa näringen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".