Snart får länsrätten skruva ner skylten. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Länsrätten flyttas från Gotland

Riksdagen har idag beslutat att länsrätten på Gotland läggs ner och de gotländska ärendena förs över till en förvaltningsdomstol på fastlandet. Det hjälpte inte att oppositionen argumenterade för längre restider, ökad rättsosäkerhet eller brist på en konsekvensutredning.

I nära två timmar debatterade riksdagen den förändrade organisationen inom länsrätterna. Förslaget från regeringen innebar att landets i dag 24 länsrätter slås samman till 12 nya förvaltningsdomstolar.

Socialdemokrater och miljöpartister argumenterade bland annat för ökad rättsosäkerhet, längre resor till domstolen och efterlyste bland annat en konsekvensutredning av beslutet.

Men den borgliga alliansen hänvisade bland annat till ökad kompetens, ökad specialisering, kortare handläggning och ett kommande förslag om att domstolarna i framtiden kan komma att hålla förhandlingarna på de berördas hemorter.

Till slut vann alliansen omröstningen i riksdagen. Vilket alltså innebär att länsrätten på Gotland läggs ner och de gotländska ärendena överförs till en ny förvaltningsdomstol i Stockholm.

Sammanslagningen av landets länsrätter från 24 till 12 ska vara klar till 15 februari nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".