Hyreslag kan stoppa utflyttning

I dagarna flyttar många visbybor ut ur sina hyresbostäder för att ge plats åt ägarna eller turister som ska bo där över sommaren. Men juridiskt sett kan de ha rätt att bo kvar i sina bostäder, även om de avtalat om att flytta ut till sommaren.

Höst-vinter och vår finns det många lägenheter och bostäder att hyra i Visby. Men ofta bara fram till sommarsäsongen, då ägaren vill bo själv i lägenheten, eller hyra ut den veckovis till turister. Tidsbegränsade avtal regleras i hyreslagens tredje paragraf.

Men i hyreslagen finns också paragraf 46, som säger att hyresgäster har rätt att förlänga avtal. Den paragrafen skulle förmodligen väga tyngre i en tvist, säger domaren Kristian Eriksson på Hyresnämnden i Stockholm.

- Är det ett vanligt flerfamiljshus och det hyrs ut för permanent boende, har en hyresgäst rätt till förlängning av avtalet trots att man har ett tidsbegränsat kontrakt.

Du tror att även fast man varit överens och skrivit på om att flytta ut, kan man ändra siog och ändå få bo kvar över sommaren?

- Jag ska inte säga det säkert, det ska prövas varje enskilt fall. Men normalt är en hyresvärds skäl lättare än hyresgästens rätt fortsätta bo där permanent

Carina Annas på Gotlands kommuns inflyttarservice säger att de kanske borde börja informera folk om att man kan tvinga sig till förlängning av tidsbegränsade hyreskontrakt.

- Det är mycket möjligt.