Nimbus vd åtalas

Nimbus vd Christer Winberg åtalas misstänkt för brott mot arbetsmiljölagen. Båttillverkningsföretaget har låtit bli att läkarundersöka anställda som ska arbeta med härdplaster. Det var vid en inspektion redan 1999 som arbetsmiljöverket upptäckte att 7 personer som arbetade med härdplaster på Nimbus inte hade genomgått någon läkarundersökning.
Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter säger att den som ska arbeta med den typen av plast i en viss mängd ska genomgå en undersökning för att i framtiden kunna veta om plasten påverkar deras hälsa. Någon undersökning gjordes inte och det erkänner också vdn Christer Winberg. De 7 personerna var provanställda och Nimbus tolkade reglerna att läkarundersökning bara gäller de fast anställda. Arbetsmiljöverket däremot menar att det handlar människors hälsa och inte vilken anställningsform man har. Ärendet har prövats tidigare där den gotländske åklagaren la ned förundersökningen på grund av att han tyckte att nåt brott inte kunde styrkas. Men överåklagaren tyckte att ärendet borde prövas igen och det kommer nu att bli förhandling i tingsrätten i början av januari.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista