Fick jobba för 25 kronor i timmen

Den minkfarmare i Kalmar, som i våras åtalades för att under ett och ett halvt års tid ha utnyttjat utländsk arbetskraft, döms nu till villkorlig dom och böter för brott mot utlänningslagen.
Samma brott har tidigare skett vid minkfarmen på Gotland, vars ägare även sitter i Kalmar-farmens styrelse. Sammanlagt handlar det om tretton personer som arbetat på minkfarmen i Kalmar utan vare sig uppehålls eller arbetstillstånd. Åtta kom från Polen och övriga från Litauen. Personerna har enligt arbetstidslistor arbetat mellan juli 2001 och slutet av november förra året. En person vittnar att han arbetat till och från ända sedan 1999. Flera har också arbetat stora delar av sin vakna tid, mot en lön som legat på mellan 25-40 kronor i timmen. Ägaren till minkfarmen i Kalmar förklarar avsaknaden av arbetstillstånd med att arbetarna varit praktikanter och att lönen betalats av bemanningsföretag från Polen och Litauen. Minkfarmaren har yrkat att målet ska gå vidare till EG-domstolen. Han hänvisar till att de utländska arbetarna, enligt associeringsavtal mellan EU och Polen och Litauen, inte skulle behöva arbetstillstånd eftersom de varit praktikanter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".