Stockholmare väljer Gotland

Göteborgarna stannar helst hemma på Västkusten, Malmöbor väljer skånska semesterparadis och stockholmare lockas av Gotland. Det visar en kartläggning av svenskarnas semestervanor.

Västkusten är det i särklass mest populära resmålet. Mer än en femtedel av svenskarna väljer att tillbringa sina lediga dagar här. Men i övrigt finns tydliga skillnader i semestervanor mellan olika regioner, visar undersökningen som har gjorts av Adressändring.

Gotland ligger i topp på stockholmarnas lista och elva procent förlägger sina lata dagar till ön. Malmöbor söker sig helst till näraliggande Vellinge och Båstad, medan göteborgarna reser till Orust och Tanum.

Variationen är mindre när det gäller tidpunkten för semestern. Hela 95 procent av svenskarna har påbörjat sin ledighet vecka 29 som i år börjar den 13 juli, visar undersökningen. Var femte väljer att ta ut fyra veckors sammanhängande semester. 13 procent tar ut tre veckor, medan 12 procent tar ut alla fem veckor på en gång.

Undersökningen bygger på statistik över 64 000 beställningar av tillfällig eftersändning som gjordes mellan april och oktober förra året.

Det uppger TT.