Satsning på ekobrott har gett resultat

Polisen har sedan februari 2008 samarbetat med flera myndigheter, bland annat ekobrottsmyndigheten, skatteverket och kustbevakningen för att komma åt ekonomisk brottslighet på ön. Nu har det börjat ge resultat.

Ett tjugotal ärenden har uppmärksammats av polisen tack vare samarbetet. För en vecka sedan väcktes åtal mot en man som drivit en hamn för större fartyg och inte betalat någon skatt på tio år. De senaste två åren misstänks han för att ha undanhållit skatt för upp mot 1,8 miljoner kronor. Information från både skattemyndigheten och kustbevakningen har gjort åtalet möjligt.

Sammarbetet har också gett resultat i en utredning om illegal spritförsäljning på norra Gotland. Enligt ekobrottsmyndighetens Rolf Öström rör det sig om mängder som motsvarar ett mindre systembolag.

Förr har ekobrottsutredningar främst skötts av ekobrottsmyndigheten. Men Polismästare Johan Grenfors tror att sammarbete mellan myndigheter blir allt viktigare efterssom den ekonomiska brottsligheten förändrats.

- Myten om att ekonomisk brottslighet begås av herrar i kostym, den är borta ifrån arenan. Nu vet vi att det försigår en mer kvalificerad blandbrottslighet där grov organiserad brottslighet ägnar sig även åt ekonomisk brottslighet, säger Johan Grenfors.