Segelbåt på grund i ovädret

En segelbåt gick på grund vid Norderstrand norr om Visby, i det kraftiga regnovädret över Gotland. Radiolyssnare rapporterar om mellan 50 och 80 millimeter regn, som mest i Bro. Det mesta regnet har dock dragit förbi. Räddningstjänsten har under torsdagen fått larm om ett trettiotal översvämmade källare och tomter. 

Från onsdag morgon (09.30) till torsdag morgon (09.30) kom det 76 millimeter regn på SMHI:s observationsplats i Herrvik. Under samma period fick Austers i Rute 57 millimeter, Visby 43 millimeter, Klinte 40 millimeter och Fårösund 33 millimeter.

Strax efter fem på morgonen fick sjöräddningssällskapet rycka ut efter att en segelbåt gått på grund strax norr om Norderstrand i Visby. Två personer ombord lyckades ta sig i land genom att hoppa i vattnet. Segelbåten gick från Nynäshamn klockan 11 på onsdagsförmiddagen, när seglarna överraskades av hårt väder vid Stenkyrka.

Sjöräddningssällskapet i Visby gick ut och följde båten som seglade vidare längs kusten mot Visby. Strax norr om Visby gick båten nära land. Sjöräddningen lyckades inte få kontakt med seglarna ombord för att få dem att styra ut från land.

Båten, en 26 fots IF-båt, gick därför på grund. Seglarna lyckades ta sig i land genom att hoppa i vattnet och vada in till kusten.

De är enligt sjöräddningssällskapet chockade men oskadda. Segelbåten ligger kvar på grund och det blir nu en fråga för försäkringsbolaget om den ska bärgas.

På förmiddagen hävde SMHI sin klass 1-varning för Gotland vad gäller regnet. Det kan ändå vara risk för vattenplaning. Fortfarande är det dock kulingvarning på mellersta Östersjön, med västliga eller nordvästliga vindar 16 m/s. I eftermiddag väst 15-20 m/s, men i natt avtagande.