Regeringsbeslut om Snäck

Regeringen river upp en del av kommunens detaljplan för Snäcks camping, och godkänner en del. Beslutet togs i dag, i den konflikt som i åratal pågått vid campingen norr om Visby. Först om någon vecka offentliggörs vilken del av detaljplanen som godkänts.

Pigge Werkelin välkomnar beslutet och hoppas få permanenta bygglov för samtliga byggnader på Snäcks camping.

 Beslutet innebär att regeringen antar planen till viss del och upphäver den till viss del.

- Ja, jag kan inte gå in på det närmare. Beslutet har upphävts i en viss del, men hur stor del eller vilken del kan jag inte gå in på, säger departementshandläggare Magnus Moreau.

Snäcks camping från 1960-talet togs 2003 över av entreprenören Pigge Werkelin, som fick låna marken gratis av kommunen mot löfte att bygga en 4-stjärnig camping på platsen.

Men området har höga natur- och kulturvärden och detaljplanen överklagades. Bygget av över 100 stugor och vagnar drog igång ändå, med kommunens tillåtelse - men revs upp av domstolar, vilket bland annat resulterat i ett vite på en kvarts miljon kronor i månaden för olovliga byggen.

Det mesta hänger nu på exakt vilken del av detaljplanen som regeringen upphävt och vilken del de godkänt, vilket offentliggörs inom någon vecka.