Företag och café i Donnerska huset

Det medeltida Donnerska huset i Visby har fått liv igen efter att ha stått tomt i ett par år. Strax före Almedalsveckan tog företaget Visby kontorshotell & konferens AB över det anrika posthuset, som är den första byggnad innanför stadsmuren som många nyanlända till ön ser.

De två gotlänningarna bakom företaget vill öppna ett kafé med uteservering på Donners plats, och sen är planen att hyra ut de 1 400 kvadratmeterna i tre våningar till olika företag och konferenser.

Hyreskontraktet är på drygt 2 miljoner kronor om året och löper i tre år.

Myndigheten Sida har varit med och tryckt på för att bytet ska bli av. De har nämligen tvingats fortsätta betala hyran, trots att de flyttade till Wisborgsområdet för snart två år sedan.

Donnerska husets mittskepp och norra gavel är från medeltiden medan den södra flygeln tillkom under 1800-talet. Huset var en del av stadsmuren och hade direkt tillgång till den medeltida hamnen i nuvarande Almedalen.

Fastigheten köptes på 1700-talet av den lübske köpmannen J. H. Donner, vars familj baserade sitt handelshus där. År 1902 köpte Riksbanken köpte byggnaden, byggde om den och inhyste bank, post och telegraf där.