Förvåning hos LRF över giftskandal

Att tre personer misstänks för miljöbrott sedan bekämpningsmedel under flera år tömts ut i ett grusupplag i Fole har väckt bestörning hos andra lantbrukare på Gotland. Anna Törnfeldt som är ordförande för LRF Gotland förstår inte hur en kollega göra så.
- Det är bland det första man får lära sig, hur man ska hantera bekämpningsmedel.

- Som kollega och lantbrukare är man arg. Hur kan en kollega klanta till det på det här sättet, för det drar ju med alla på något vis och det är väldigt tråkigt, säger Anna Törnfeldt.

Både LRF:s ordförande på Gotland Anna Törnfeldt och LRF:s regionchef Stig Pettersson påpekar att de jobbat hårt för att informera om risker med bekämpningsmedel inom lantbruket.

- Vi har ju jobbat väldigt mycket inom LRF, Lantmännen tillsammans med myndigheterna kring information och utbildning för sprutförare och haft kampanjen "Säkert växtskydd". Inte minst som vi har ett känsligt grundvatten och frågan har varit uppmärksammad sedan 1989, säger Stig Pettersson.

- Det är bland det första man får lära sig, hur man ska hantera bekämpningsmedel. Det är grundläggande. Vi kan inte säga att det inte funnits tillräckligt med utbildning, säger Anna Törnfeldt.

Kan det här dra ned varumärket Gotland?

- Man måste rätta till felen som gjorts. Tidigare skandaler inom lantbruket har visat att det tar ett tag innan trovärdigheten kommer tillbaks, men den kommer att komma igen, avslutar Anna Törnfeldt.