giftskandalen i fole

Företagaren släppt

På torsdagen klockan 11.35 hävde miljöåklagaren Ingvar Wennersten anhållningsbeslutet för den företagare som suttit anhållen sedan i tisdags. Mannen är fortfarande misstänkt för grovt miljöbrott.

Enligt Ingvar Wennersten finns det inga skäl att begära mannen häktad, men misstankarna för "grovt miljöbrott begånget i utövningen av näringsverksamhet" kvarstår. Wennersten överväger, utöver sedvanliga yrkanden om påföljd, även yrkanden om företagsbot och näringsförbud.

Alla tre, företagaren och två anställda, som anhölls tidigare i veckan är alltså släppta, men är fortfarande misstänkta. 

Vad har framkommit i förhören?

- De misstankar vi har haft har blivit bekräftade. Vi hade ett bra ingångsmaterial som miljöförvaltningen hade tagit fram, som bekräftades mer eller mindre av de misstänkta. Det är väl så att alla försökte rädda sitt skinn efter bästa förmåga, säger Wennersten som tillägger att det blir tingsrättens sak att bedöma.

Ingvar Wennersten räknar med att kunna väcka åtal till hösten.

Radio Gotland har talat med företagaren som släpptes i dag, för att höra hur han ser på händelsen, men han vill i dag inte ge någon intervju.