Önskemål om skarvjakt - omöjligt säger jaktexpert.

Skarven har ökat kraftigt på Gotland de senaste tio åren. Och de gotländska jägarna vill gärna börja jaga den, inte minst eftersom många anser att fågeln brett ut sig för mycket och tränger undan andra arter. Även Sveriges Jägareförbund har arbetat länge för att få rätt till allmän jakt på skarv - men att få till stånd en sådan förändring av lagen är inte lätt, säger Hans von Essen, riksjaktvårdskonsulent.
Skarven har ökat kraftigt i hela landet och också på Gotland - enligt forskare på högskolan rör det sig om sex tusen par som häckar på ett tiotal platser på Gotland - flest på Karlsöarna. De senaste två åren verkar ökningen ha saktat av - i år finns det cirka 500 fler fåglar än i fjol. Det som gäller nu är att yrkesfiskare kan få tillstånd till skyddsjakt för att freda sina redskap, medan jägarna gärna vill ha allmän jakt. Men för att få till stånd en sådan förändring måste man alltså ändra EU:s fågeldirektiv, och det anser Hans von Essen att det är hög tid att göra. Fast många naturvänner och forskare har invändningar mot det här resonemanget eftersom fågeln inte tas till vara som vid annan jakt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".