Krog behöll anställds skatt

Den som säsongsjobbar på krogar och restauranger under sommaren bör se till att allt går rätt till när det gäller lön och skatt. Nina Karlsson arbetade på en krog i innerstan förra sommaren och hon känner sig lurad.

- Jag jobbade som vanligt. Fick lön. Skatten var dragen och pengarna kom in på kontot, men i vår när deklarationen kom så fanns det ingen inkomst från den krogen över huvud taget. Självklart så ringde jag upp krogen och undrade vad som hade hänt och det var inte det lättaste att få kontakt med dem. Det blev väl tre eller fyra olika rättelser och tog en bit in i maj innan deklarationen innan uppgifterna blev rätt.

För Nina Karlsson ledde det här alltså till en hel del extra jobb och kontakter med Skatteverket. För om uppgifterna inte stämmer får det en del konsekvenser.

-För det första så blir jag ju av med en del av min årsinkomst. Om man ska ha lån och har andra åtaganden så vill man ju gärna ha sin årsinkomst. Eftersom de har dragit skatt från min lön innan jag fått pengarna innebär ju det att mina skattepengar hamnat i deras ficka och det har jag aldrig godkänt.

Krogen Nina Karlsson jobbat på menar att allt har gått rätt till från första början. Dock medger man att det varit problem med just Nina Karlssons uppgifter. Det berodde enligt resturangen på att man anlitade en ny bokföringsfirma mitt i sommaren. Men det var Nina Karlsson som fick ligga på sin arbetsgivare så att rätt uppgifter kom in till skatteverket.

- Så jag riskerade ju att om inte min arbetsgivare rättat de här uppgifterna att få betala skatten till skattemyndigheten en gång till.

Skatteverkets kontroll av krogar och resturandger har skärpts sedan det 2007 kom en ny lag om att alla måste föra personalliggare. Dessutom genomför skatteverket cirka 140 spontanbesök på krogar fäör att se att allt går rätt till. Om inte påförs en kontrollavgift. I personalliggaren ska all personal som jobbar vara inskriven. Detta gör det lättare för skatteverket att se att alla uppgifter som lämnas från företagen stämmer. I och med detta blir det svårare för krogar och resturanger att ha personal som jobbar svart eller att fuska på något annat sätt. Personalliggaren kan också vara till hjälp när skatteverket ska göra en utredning som i Nina Karlssons fall.

I slutändan är det dockK arbetstagarens uppgift att se till att rätt uppgifter kommer in till skatteverket. Det säger Anette Kvarfordht, projektledare i östra regionen för kontanthandelsprojekt på Skatteverket. På hotell och resturangfacket säger man att bland det absolut viktigaste för de som arbetar i branschen är att ha ett anställningsbevis och att spara alla lönebesked.Om man har det så har man sitt på det torra om arbetsgivaren skulle redovisa fel uppgifter till skatteverket.