Förorenad jord får behandlas i Roma

Vägverket Produktion får tillstånd av länsstyrelsen på Gotland att ta hand om förorenade jordmassor och farligt avfall vid Lövsta i Roma.
Vägverket får behandla högst 20 000 ton förorenade jordmassor och 10 000 ton farligt avfall om året i Roma. Det rör sig bland annat om jord från Träkumla där ett stort antal tunnor med miljöfarligt ämne hittades för något år sedan. På fastigheten finns också kommunens mellanlagringsstation för sopor som ska transporteras till fastlandet. Bland annat Roma/Björke centeravdelning har varit emot den nya verksamheten och tycker att det räcker med den nuvarande soplagringen. Men länsstyrelsen anser att Vägverket klarar av att ta hand om jordmassorna och det farliga avfallet utan att det blir skador på människor och miljö. Däremot säger länsstyrelsen nej till att lägga upp 1 500 ton färdigbehandlad jord som vallar längs anläggningens sidor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".