Det ihärdiga regnandet tidigare i sommar har gjort att många enskilda brunnar på Gotland kan ha blivit förorenade. Foto: Emma Eneström/SR Gotland.

Regnet förstör brunnsvatten

Det ihärdiga regnandet tidigare i sommar har gjort att många enskilda brunnar på Gotland kan ha blivit förorenade. Regnvattnet för med sig bakterier från ytan och ner i brunnarna.

Det finns ungefär 10 000 enskilda brunnar ( en del är grävda så tidigt som på medeltiden) på ön och de flesta av dem tillhör privathushåll. Känsligast är riktigt gamla grävda brunnar men även nyare borrade brunnar har svårt att stå emot föroreningar eftersom jordlagret på ön är så tunt.

På Fårö har Lillevi Lillevi Ljunggren på restaurang Simunds tvingats stänga restaurangen fyra dagar mitt i sommaren på grund av otjänligt vatten. Av de hundra privata brunnar som testas av kommunen varje år innehåller ungefär hälften föroreningar säger Dan Lundgren, miljövårdsinspektör på miljö- och hälsoskyddskontoret.

Han säger också att det är sällan folk vet om att deras vatten innehåller bakterier, eftersom det är alldeles för få som låter testa sitt vatten. Och det går inte att se, smaka eller lukta sig till bakterierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".