Macken i Lärbro kan försvinna

Den sista bemannade bensinmacken på norra Gotland kan försvinna. Det är OK-Q8 i Lärbro som riskerar att läggas ner.

Macken har länge varit nedläggningshotad, delvis på grund av lagkravet att alla som säljer minst en miljon liter bränsle per år måste också ha en pump för miljöbränsle. Maritha Rosvall, som driver macken, fick för en dryg månad sedan ett samtal från distriktschefen Peo Johansson som sa att macken skulle läggas ner.

Maritha Rosvall, tvingades säga upp personalen och slutade att köpa in nya varor. Men så under tisdagen fick hon ett samtal från Peo Johansson där han sa att han aldrig påstått att macken skulle läggas ned. I samtalet förbjöd han även Maritha Rosvall att prata om nedläggningen i media. Radio Gotland har försökt nå distriktschefen för en kommentar men inte nått honom.

I början av augusti tas beslut.

Lärbrobor som Radio Gotland talat med oroas över att nedläggningen bidrar till en utarmning av socknen. För fem år sedan lades äldreboendet Forsagården ned, och också posten i Lärbro är nedlagd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".