Ledarskribenter om ljudbandet

Många tidningar, både stora och små, kommenterar denna torsdag på ledarplats Radio Gotlands avslöjande om att landshövdingen Marianne Samuelsson i en hemlig bandupptagning sagt att man bör vara generös mot stora arbetsgivare. Regeringen måste avsätta henne, tycker Dagens Nyheter, medan Borås Tidning tror att Samuelsson rider ut stormen.

Gotlands landshövding Marianne Samuelsson har fått för sig att makt går före rätt. Regeringen måste avsätta henne för att säkra grundlagens legitimitet.

Lagarna ska gälla oss alla. Just därför bör de vara rimliga och möjliga att följa. Annars skapas en ­grogrund för korruption som på sikt urholkar medborgarnas respekt för lagen.

Gräddfil eller filmjölk? För Marianne Samuelsson blir det surmjölk hädanefter.

Länsstyrelsen behöver nog ägna hösten åt att prata sig samman hur man tolkar lagar och föreskrifter på bästa sätt. Gotland behöver en myndighet som fungerar och som inte riskerar att slitas sönder av inre motsättningar. När enskilda tjänstemän i hemlighet spelar in sin chef och lämnar ut detta till media är det ett tecken på något allvarligt inre fel på länsstyrelsen.

Antagligen måste landshövdingen göra en kungspudel för att komma politiskt levande ur detta mediadrev. Men, enligt uppgift, befinner hon sig nu på semester och är ej längre kontaktbar för media. Frågan är om hon har jobbet kvar när hon kommer tillbaka från semestern.

Landshövdingen Marianne Samuelsson presenterar en helt ny tolkning av sjunde kapitlet i miljöbalken.

Samuelsson kommer säkerligen rida ut stormen. Frågan är hur hon och övriga tjänstemän på länsstyrelsen kommer att bemöta den kollega som anmälde missförhållandena när medieintresset svalnar. Allmänheten har all anledning att hålla ögonen på hur länsstyrelsen agerar framöver. Sverige behöver mer och inte mindre rättspatos.

I stället borde alla ges större möjligheter att få bygga fritt och efter egen plånbok. Man ska inte behöva stå på god fot med landshövdingen eller framstå som näringspolitiskt särskilt betydelsefull för att få bygga ut. Man ska inte behöva buga till marken med mössan i hand för att få dispens. Visst finns det områden som bör skyddas av såväl naturskydds- som allmänna rekreationsskäl. Men eftersom bara ett par procent av de svenska kusterna är bebyggda finns det faktiskt utrymme för en lite liberalare politik. För alla.

För det Marianne Samuelsson också tycks ha glömt, är att människor som vandrar på stranden, inte sällan är turister. Turismnäringen växer starkt år från år. Den skapar nya arbeten och drar investeringar till regionen. Men det gäller att utveckla turismen varsamt, för turisterna kommer i första hand både till Bohuslän och Gotland för att få fri tillgång till både stränder och en svindlande vacker som unik natur.

Emellertid är det inte hennes beslut om dispens som är mest uppseendeväckande. Med lite välvillig tolkning och fingerfärdighet finns säkert utrymme i lagstiftningen för att göra som hon gjort. Värre är de motiv för beslutet som hon framhållit i en hemlig bandinspelning som någon tjänsteman på länsstyrelsen på Gotland gjort med henne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista