Få vet vad HPV-vaccin skyddar mot

Sedan tre år tillbaka är det möjligt för unga flickor att vaccinera sig mot HPV-virus, något som kan förebygga livmoderhalscancer. Hittills har 237 flickor på Gotland gjort en vaccination, visar siffror från Smittskyddsinstitutet. Men det är många som inte vet att vaccinet måste ges i tidig ålder och det är få som vet vad de egentligen skyddat sig mot.

Marie Oscarsson är forskare på Högskolan i Kalmar och hon gör en undersökning om vad flickorna som vaccinerat sig har för kunskaper. Hon säger att få ungdomar vet sambandet mellan, HPV, cellprovskontrollerna och cancer. Man vet egentligen bara att det här är någonting bra att vaccinera sig mot.

Det finns 100 olika typer av HPV-virus, ett virus som smittar vid sexuellt umgänge. 13 av dem är cancerogena, och kan på sikt ge livmoderhalscancer. Vissa typer kan också utveckla kondylom. Men vaccinet skyddar bara till 70 procent och informationen om vilka sjukdomar man skyddar sig emot är bristfällig, enligt Marie Oscarsson.

- Faran finns ju att ungdomar tror att det är vaccinerade mot alla sexuellt överförbara sjukdomar. Det är ju viktigt att tala om att de är vaccinerade mot en del HPV-virus men att man även i fortsättningen måste använda sig av kondom, säger Marie Oscarsson.

Majoriteten av dem som valt att vaccinera sig är mellan 13 och 17 år. Men 2010 kommer HPV-vaccinationen att ingå i vaccinationspaketet för flickor födda 99.

- Men jag tror att vi behöver sprida informationen om att det är viktigt att man vaccinerar sig innan man har börjat med sitt sexliv. Om man nu tänker vaccinera sig, säger Marie Oscarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista