Flygmotorfyndet amerikanskt

Flygmotorn med propeller som fastnade i en fisketrål, söder om Gotland, kommer troligen från ett amerikanskt bombflygplan. Motorn saknar märkskylten som skulle ha underlättat en identifiering. Det säger Stefan Olofsson på Gotlands flygmuseum efter att ha granskat fyndet i Ronehamn.
Det innebär att det förmodligen rör sig om en så kallad ''flygande fästning'' som hade tio mans besättning och som i stort antal användes för att bomba Tyskland i slutskedet av andra världskriget. Flygplanet har förmodligen genomfört en nödlandning på havet och inte blivit nedskjutet eller störtat, eftersom propellrarna inte blivit krökta. Fyndet innebär att det också finns ett flygplan liggande på havsbotten och Stefan Olofsson har varit i kontakt med dykare för att göra undersökningar i vår. Fyndet är flyghistoriskt intressant och det finns många runt om i världen som är intresserade av flygande fästningar och andra plan från andra världskriget
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista