Lasse Ljung med styrhytten. Foto: Karin Brindt/SR Gotland
rute

Vägverket anmäler styrhytt vid vägkant

En styrhytt från en gammal båt, som är placerad intill stora vägen mellan Lärbro och Rute kyrka, har anmälts av Vägverket som "olaglig".

Trots av de gotländska vägrenarna under sommaren är fulla av olika slags hemgjorda fantasifulla skyltar med reklam för kaféer, jordgubbar och stugor att hyra, är det bara en av dem som anmälts till länsstyrelsen av Vägverket. Och det är inte ens en skylt utan i stället en styrhytt från en gammal båt, som är placerad intill stora vägen mellan Lärbro och Rute kyrka.

Trots att det inte finns någon text på den anser vägverket att den är för iögonfallande och därmed en trafikfara.

På Rute företagarförening, som satt upp styrhytten, säger Lasse Ljung att det är styrhytten från en gammal bogserbåt som hette Fram:

- Vi har satt dit den för att ha den som landmärke. En liten symbol för Rute, har vi tänkt, säger Lasse Ljung och påpekar att man satt den in bland träden så den inte ska skymma, till skillnad från en del andra skyltar i närheten.

Men på Vägverket säger Nils Högfeldt att fordonsförarna ska vara uppmärksamma på det som är längs vägen, och inte på reklam och liknande.

Nu har Vägverket skickat in en anmälan till länsstyrelsen, som får avgöra om man ska gå vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".