MP kritiserar nej till gasledning

Kommunstyrelsen på Gotland vill att regeringen säger nej till det rysktyska bolagets Nord Streams planer på att dra en gasledning från Finska viken till Tyskland. Miljöpartiet kritiserar kommunstyrelsens motivering.

Kommunstyrelsen anser att fossila bränslen ska ersättas med långsiktigt hållbara energikällor, om man ska klara av att sänka utsläppen av koldioxid.

Men om Nord Stream ändå får tillstånd att genomföra projektet, vill kommunstyrelsen att bolaget satsar på en neredskapsplan för att klara av tänkbara olyckor.

Miljöpartiet är kritiskt till kommunstyrelsens beslut och säger i ett uttalande att kommunledningen inte på allvar motiverat varför man bör säga nej. Istället för att fokusera på miljökonsekvenserna för Östersjön grundas avslaget enbart på de negativa konsekvenserna av naturgasanvändningen, anser MP. Det är hyckleri att först upplåta hamnen i Slite och sedan yttra sig mjäkigt, säger Stefaan De Maecker, ersättare för Miljöpartiet i kommunstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".