Jämokritik mot barnfrågor

Det är förvånande att chefer inom kommunal verksamhet ännu idag ställer frågan till kvinnliga arbetssökande om de tänker skaffa barn. Det säger Maria G Nilsson vid Jämo, jämställdhetsombudsmannen.
Ett antal olika chefer inom kommunal verksamhet på Gotland har vid olika tillfällen ställt just den frågan till kvinnliga arbetssökande, trots att det i kommunens jämställdhetsplan står det att chefer skall ha en positiv syn på föräldraskap. Arbetslivsinstitutet har under senare tid fått så många anmälningar från kvinnor som känner sig diskriminerade på grund av att de väntar barn eller kommer att bli föräldralediga, att institutet har bestämt att se över de här frågorna och täppa till eventuella luckor i lagstiftningen. Jämo Maria G Nilsson tycker att kvinnor som får frågan ska låta bli att svara på den, eftersom den inte är relevant.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista