Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Beslutet om Norderstrand står fast

Visby Beach Club på Norderstrand. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Miljööverdomstolen tar inte upp strandbygget vid Norderstrand i Visby till ny prövning. Miljödomstolen har tidigare beslutat att upphäva den strandskyddsdispens som länsstyrelsen gav till Visby Camping AB, som äger anläggningen.

Det var i början av 2008 som den gamla serveringen och kiosken på Norderstrand revs för att ge plats åt en restaurang med stort trädäck.

Bygget påbörjades innan det fanns tillstånd, men länsstyrelsen med förra landshövdingen Marianne Samuelsson, beslutade att i efterhand bevilja undantag från strandskyddsbestämmelserna. Detta trots att flera tjänstemän vid länsstyrelsen var emot det och anmälde avvikande mening.

Naturvårdsverket överklagade länsstyrelsens beslut till miljödomstolen, som fann att det var fel att bevilja dispens från strandskyddsreglerna. Och det är den domen som nu står fast, i och med att miljööverdomstolen inte tar upp fallet.

Om miljödomstolens beslut också betyder att restaurangen måste rivas är oklart.
Det kan bli en fråga som Gotlands kommun nu måste ta upp, säger miljöåklagaren Leif Johansson i Stockholm.

Länsstyrelsen har också polisanmälts för att den inte anmälde att bygget påbörjats inann det fanns tillstånd och den utredningen pågår fortfarande.

Länsrådet Anders Granat, som är tillförordnad landshövding på Gotland, säger att han är lite förvånad över beslutet, eftersom den nya serveringen ersatte en äldre på samma plats.
- Det var en modernisering av en tidigare verksamhet, säger Granat.

Men en enkel kiosk är något annat än en inglasad restaurang med markiser, ansåg miljödomstolen. Och nu är det oklart vad som ska hända med den restaurang som finns på platsen utan tillstånd. 

Frågan är också om det är länsstyrelsen eller Gotlands kommun ska ska ta beslutet om vad som ska hända med Visby Beach Club.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".