Åtal mot Ryftes dröjer

Det kommer att dröja till oktober innan det blir något åtal mot grönsaksföretaget Ryftes vd och två av företagets anställda, som misstänks för grovt miljöbrott efter att bekämpningsmedel dumpats i ett grusupplag.

Miljöåklagaren Ingvar Wennersten säger till Radio Gotland att han väntar på ytterligare analyssvar och eventuella förhör och först därefter kan väcka åtal.

Ryftes vd och två anställda är misstänkta för grovt miljöbrott genom att under 2008 och 2009 ha förorenat mark med bekämpningsmedel, då spruttanken på en ogrässpruta rengjorts vid ett grusupplag.

Den första vattenanalys av grusupplaget som gjordes av Sveriges lantbruksuniversitet i början av sommaren visade att provet innehöll bland annat mycket för höga halter av bentazon, aklonifen och azoxystrobin. Det handlar om nivåer av bekämpningsmedel på mellan 100 gånger och upp till 80 000 gånger över det tillåtna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".