Här är luckan i gödselutmatningen som skadade en anställd på en gotländsk lantgård. Foto: Patrik Hemmingsson/Arbetsmiljöverket

Allvarlig lantbruksolycka utreds

En person skadades allvarligt när det blev stopp i gödselutmatningen i en lagård på norra Gotland i början av augusti.

Nu utreder Arbetsmiljöverket om det var något fel på utrustningen eller om den användes på fel sätt.

En anställd på gården öppnade en lucka i för att ta bort stoppet i gödselutmatningen, men det var så högt tryck att luckan slog upp i ansiktet på den anställde som fick sy flera stygn enligt Patrik Hemmingsson är arbetsmiljöinspektör. Han har varit och besökt gården och han ska tillbaka i oktober för att titta närmare på gödselutmatningen en gång till för att se om den fungerar som den ska enligt tillverkaren.

Lantbruk är tillsammans med skogsbruk de mest olyckadrabbade arbetsplatserna i landet, och Arbetsmiljöverket är mitt uppe i en treårig kampanj för att minska olyckorna där. Det sker bland annat genom inspektioner.

Just den här olyckan på norra Gotland inträffade i en lagård med mjölkkor, och Patrik Hemmingsson har inte varit med om liknande olyckor tidigare, men det är vanligt med stopp i gödselutmatningen, så det är viktigt att ta reda på vad olyckan berodde på så att Arbetsmiljöverket kan varna andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".