Kustbevakaren Thomas Larsson oroas för den framtida oljebekämpningen. Foto: Karin Brindt/SR Gotland

Oro för sämre oljebekämpning

Det nya kustbevakningsfartyg som kommer till Slite om några månader kan innebära försämrade möjligheter att bekämpa oljeutsläpp i Östersjön, eftersom båten är så mycket större.

Om några månader får kustbevakningen i Slite ett nytt så kallat kombinationsfartyg, som kan användas både för oljesanering och för bogsering.

Men samtidigt innebär det att det gamla miljöfartyget KBV 049 försvinner från Gotland.

Thomas Larsson som är befälhavare på KBV 049 säger att han är mycket glad åt det nya fartyget men ändå orolig för att möjligheten att bekämpa oljeutsläpp blir sämre när det fartyget försvinner. Orsaken är att det nya fartyget har ett djupgående på nära sex meter, medan KBV049 har ett djupgående på mindre än två och en halv meter, vilket gör att man kommer betydligt närmre stranden när det behövs.

Så var till exempel fallet i Skåne år 2003, när det kinesiska lastfartyget Fu Shan Hai förliste.

- Det nya fartyget är jättebra, men jag förstår inte att man av kostnadsskäl vill ta bort KBV049, säger Thomas Larsson.

- Fartyget är billigt i drift och underhållskostnaderna är också låga.

Även på Räddningstjänsten är man bekymrad över det här.

- Det betyder att mer olja kan komma in till stränderna, säger Lars Bäckman, och det är ju besvärligare att sanera oljan när den kommit in på land än att ta upp den medan den är kvar i vattnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".