Bergmans hus på Fårö

Bergmanhus kan bli kulturcentrum

Det kan bli ett internationellt kulturcentrum i regissören Ingmar Bergmans hus på Fårö. En av dem som är intresserad av att köpa är Bergmans dotter Linn Ullmann som har många idéer om hur husen kan användas för barn- och ungdomskultur.

Ullmann har diskuterat planerna på att skapa ett kulturcentrum med kultur- och fritidsnämndens ordförande Inger Harlevi, som varit på Fårö för att titta på fastigheterna.

Linn Ullmann har även presenterat förslaget för sina syskon och för Ingvar Carlsson som är ordförande i Bergmanstiftelsen.

– Ullmann vill använda sin fars fastigheter till att göra Gotland till en kulturmötesplats i Östersjön, ordna  en vinterfestival för barn och ungdomar och använda sin fars biograf på ett försiktigt sätt, som ett levande verktyg i kulturutvecklingen, berättar Inger Harlevi.

Huset vid Hammars där Bergman själv bodde, ser Ullmann som en plats för forskare, mindre team som vill skapa tillsammans och en plats där man kan mötas tvärkulturellt, berättar Inger Harlevi.

Hon tycker att Ullmanns idéer mycket väl passar in i EU:s Östersjöprogram, där mycket handlar om kultur och barn och ungdomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".