Nya avlopp hotar fornlämningar

Kommunens satsning på att förbättra enskilda avlopp kan skada flera fornlämningar på ön, befarar Marie-Louise Hellqvist, samordnare på länsstyrelsens kulturmiljöavdelning.

Risken är att när många tvingas bygga nya infiltrationsanläggningar så vet de inte om det finns fornlämningar där eller inte, och så bygger de utan att kontrollera, säger Marie-Louise Hellqvist.

Det var miljö- och hälsoskyddsnämnden som förra hösten tog beslutet att Gotlands omkring 11 000 enskilda avlopp ska ses över. Den som har en anläggning äldre än 20 år får räkna med att bygga nytt.

Det är upp till fastighetsägaren att kontrolla att ingen fornlämning finns på platsen. Även om miljö- och skyddskontoret har godkänt platsen, så kan det bli fel, berättar Marie-Louise Hellqvist. Och fornminnesbrott kan ge fängelse upp till fyra år.

För att ta reda på om det finns några fornlämningar i närheten av ditt hus kan du gå in på, Fornsök - du hittar en länk ovan. Det går också bra att höra av sig till länsstyrelsen eller Gotlands Muséum och fråga dem.