visby innerstad

Tre förslag på nya Stora TorgetNu finns tre olika förslag från tre arkitektkontor på hur Stora Torget i Visby kan komma att se ut i framtiden. Bland idéerna finns en kalkstensmatta som påminner om ett fårskinn, en stor rektangulär upphöjning med trappor och mindre upphöjda öar, eller uteserveringar med självlysande tälttak med solceller och en isbana.

I arbetet ingår även att ta fram förslag på hur S:ta Karins ruin på torget kan användas.

Förslagen finns utställda i Fornsalens entré och på Gotlands kommuns . Alla har möjligheter att lämna synpunkter på förslagen, men det är en jury som består av representanter för kommunen, Gotlands museum och Sveriges Arkitekter som till slut utser en vinnare.

Bidragen är gjorda av arkitektkontoren Exners Tegnestue A/S & Schönherr Landskab i Danmark, Sweco Landskapsarkitektur m.fl. och Sydväst arkitektur & landskap & Malmström Edström m.fl.

– Bidragen är helt anonyma och ingen, inte ens juryn, vet vilka av företagen som har gjort de olika förslagen, säger byggprojektledaren Jenny Stålhammar.  

Det vinnande förslaget presenteras 27 november och det är sedan tänkt att nya Stora Torget ska vara klart till julskyltningen 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".