Korta vårdköer ger extra pengar

Sjukvården på Gotland ser ut att lyckas att hålla vårdköerna nere. Det innebär att kommunen kan få del av de extra pengar till sjukvården som regeringen utfäst.

Regeringens extrapengar går till de kommuner eller landsting som lyckas erbjuda patienter vård inom 90 dagar. Gotland är bland de åtta landsting som klarar "Kömiljardens" krav om den skulle delas ut idag.

Efter sommaren ökade vårdköerna på Gotland men sjukvården räknar i dag med att mer än 90 procent av patienterna ska kunna erbjudas vård inom tre månader innan året är slut.

Sista augusti hade 20 procent av patienterna som väntar på besök väntat mer än 90 dagar. Till operation/åtgärd hade 7 procent väntat mer än 90 dagar. Andelen som väntat mer än 90 dagar är högre än innan sommaren men förväntas komma ner mot 10 % för besök och fortfarande ligga under 10 procent för operation/åtgärd den sista november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".