Discjockey spelar musik. Foto: Karin Malmhav / Scanpix

Krogar riskerar böter för hög musik

De tre visbykrogarna Kallbadhuset, Hamnplan 5 och Effes riskerar böter efter att ha spelat för hög musik i somras.

Sammanfattningsvis konstaterar miljö- och hälsoskyddsinspektörerna att ljudnivåerna generellt sett är höga i Visby sommartid. Det gäller främst i hamnen, längs Strandgatan och vid Stora Torget.

Restaurangerna bidrar till de höga ljudnivåerna, men mätningarna visar också att privata fester och folklivet på gator och torg bidrar till bullerstörningarna.

Totalt fick kommunen in 28 klagomål på buller under sommaren. Av klagomålen står ett par personer för flera anmälningar. Och kommunen konstaterar att det trots allt är relativt få som klagar över höga ljudnivåer.

Under sommaren har kommunen mätt ljudet 230 gånger på olika platser i Visby. Bullermätningarna har lett till att kommunen ska ta fram en bullerpolicy med regler för den som har uteservering men också förslag om särskilda bullerzoner där särskilda regler gäller till exempel i Visby hamn och i innerstan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".