Nordkalk välkomnar kalkdomen

- Dagens besked är glädjande för oss i Nordkalk och för alla andra som tror på kalkstensindustrins framtid på Gotland, säger Nordkalks AB:s VD Anders Mattsson i en kommenterar.

Enligt Nordkalk innebär tillståndet i praktiken att bolaget kommer att investera 500 miljoner kronor och att verksamheten kan fortsatta i 25–40 år.

- Vi är övertygade om att man kan bedriva en långsiktigt hållbar kalkstensindustri och samtidigt värna om naturvärden, i enlighet med gällande miljölagstiftning.

Nordkalk uppger att stenen i det nuvarande brottet på Gotland räcker fram till år 2012 och om allt går enligt planerna kommer det nya kalkstensbrottet att öppnas innan dess.

- Den gotländska kalkstenen är en oersättlig råvara för den nordiska stålindustrin.

Nordkalk har 1 300 anställda i bland annat Finland, Sverige, Polen, Estland och Ryssland. Bolaget ägs av de finländska bolagen Rettig Group Oy Ab och Ahlström Capital Oy samt en grupp huvudsakligen institutionella placerare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".