1 av 2
2 av 2
Conrad Tyrséns kokosmoussetårta

Gotlänning årets konditor

Conrad Tyrsén från Visby tog hem finalen i tävlingen Årets konditor 2009, som avgjordes på Nordiska museet i Stockholm under fredagen. 

Motiveringen lyder " För en genomtänkt tolkning av temat, Caribien, både i smak och dekor. Ett professionellt och stilrent arbete. Smakerna för tankarna till kreolsk kultur, koraller, turkost vatten och karibisk hetta".

Finalisterna skulle inom loppet av fem timmar tillverka två olika sorters tårtor, en för tio personer och en för sex personer. De skulle också tillverka en valfri produkt av choklad samt en takeaway-dessert för 16 personer. 

Förutom titeln Årets Konditor 2009 vann Conrad Tyrsén ett stipendium på 40 000 kronor.

- Conrad Tyrsén gjorde en mycket jämn tävling från tårta till pralin, han följde temat, harmoniserade smakerna och arbetade rent och metodiskt. En värdig vinnare i tuff konkurrens med övriga på prispallen, säger Tony Olsson, ordförande i juryn för Årets Konditor.

Conrad Tyrsén vann med sin tårta bestående av guavakräm, passionsfrukt, kiwi, kokosbavaroise, vit choklad, tabasco och i botten daqouise (en mjuk marängbotten). Han har tidigare gått på Hotell- och restaurangskolan på Gotland och var även med och tävlade i Nordiska mästerskapet för kockar i våras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".