Naturskyddsföreningen

"Hårt slag för miljön"

Miljööverdomstolens beslut att ge tillstånd till ett kalkbrott vid Ducker i Bunge får hård kritik av Naturskyddsföreningen.

Föreningen skriver i en kommentar att domen " är ett hårt slag för en unik svensk naturmiljö med kalkhällskogar, rikkärr och en lång rad sällsynta arter".

Dessutom anser de att beslutet innebär att Naturvårdsverket kommer att få svårt att förverkliga planerna på en nationalpark vid Bäste träsk.

Naturskyddsföreningen tycker att domen är anmärkningsvärd eftersom miljödomstolen tidigare kommit fram till att den planerade kalkbrytningen bryter mot fem punkter i miljölagen.

Föreningen hävdar att det är en försvagad naturvårdspolitik från regeringen som banat väg för detta beslut.

Naturskyddsföreningen överväger nu att överklaga domen.

Men även andra  företrädare för naturintressena på norra Gotland var mycket överraskade av Miljööverdomstolens beslut i går att tillåta kalkbrytning vid Ducker i Bunge.

En av dem är Jörgen Pettersson, ordförande i Gotlands Botaniska förening som inventerar flera rödlistade arter i området. Han tycker att beslutet är märkligt och menar att brytningen kommer att påverka stora områden, bl a de Natura 2000 områden som gränsar till det planerade brottet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".