Invandrarservicen dras ned

Flyktingmottagningen och invandrarservicen ska dras ned med hälften. Allt färre flyktingar kommer till Gotland och därmed minskar också stadsbidraget som är knutet till den här servicen. Men Lisa Lövgren, flyktingsamordnare, hävdar att det totala antalet invandrare egentligen ökar, vilket kan betyda sämre service för dem som söker sig hit.
I år har det bara kommit ett dussin flyktingar hittills. De flyktingar som kommer hit gör det bara om de redan har en släkting eller annan anknytning och det har mycket med att det är svårt att få arbete. Avtalet med staten bygger på att det ska komma dubbelt så många och därför skärs dagens heltidstjänst ned till en deltidstjänst. Redan i år har kommunen dessutom lagt ner de två verksamheter som var riktade till män och kvinnor med invandrarbakgrund som inte läste svenska på komvux. Och nu kommer en del av ansvaret för flyktingarna att flyttas över till socialtjänsten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".