Anders Jonsson vid stenbrottet i Klinthagen

Osäkert om nya jobb vid Nordkalk

Domen i miljööverdomstolen som ger Nordkalk rätt att ta upp ett nytt kalkbrott vid Ducker i Bunge innebär att jobben säkras för 60 till 70 personer som arbetar med stenbrytningen. Men om det också blir flera nya jobb när kalkbrytningen ska öka igen, kan Anders Jonsson som är platschef vid Storugns inte ge besked om ännu.

En sak som påverkar hur stor personalstyrka som behövs är villkoren för stenbrytningen, och det ska miljödomstolen besluta om senare.

Anders Jonsson vid Nordkalk vill inte spekulera i om de ska börja jobba tvåskift igen när kalkbrytningen ska öka från dagens nivå på 2 miljoner ton om året till 2,5 miljoner ton vid Ducker.

Just nu sysselsätter Nordkalk omkring 85 personer på heltid på ön totalt, och då är både anställda och entreprenörer inräknade och även kalkugnen som drivs av dotterbolaget KPAB. Och mellan 60 och 70 av dem är direkt beroende av det nya tillståndet för stenbryting vid Ducker. Men det finns inga garantier för att de jobben är tryggade för hela 25-års perioden som brytningen vid Ducker ska pågå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".