Läkare prickas för felbehandling

En läkare vid Visby lasarett har prickats av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Läkaren gav en äldre patient smärtstillande mediciner, trots att hon kände till att patienten tog blodförtunnande medicin. Felmedicineringen kunde, enlig HSAN, ha orsakat livshotande blödningar.

Nämnden ger därför läkaren en erinran, den lägre graden av sjukvårdens diciplinpåföljder, för felbehandlingen.

Patienten, en man i 90-års åldern kom till lasarettets akutmottagning i Visby och klagade över nacksmärtor.

Den tjänstgörande AT-läkaren konsulterade bakjouren angående behandlingen, lät göra en skiktröntgen och gav sedan mannen två smärtstillande mediciner.

Mannens anhöriga anmälde läkaren eftersom de ansåg att mannen fått medicin som var farlig med tanke på att han redan åt blodförtunnande medicin.

Läkaren hävdar att hon gjort rätt bedömning och att hon dessutom konsulterat äldre kollegor innan mannen ordinerades medicinen.

Men Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd gör en annan bedöming. Den anser att de smärtstillande medicinerna kunde ha orsakat inre blödningar och påpekar att läkare redan på grundkursen får lära sig att medicinerna mannen fått inte går att kombinarea med blodförtunnande medicin.

Med hänsyn till att läkaren var under utbildning vid tillfället låter nämnden diciplinpåföljden stanna vid en erinran. Den lägre påföljden för en felbehandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".