Utredare vill slopa frakttillägg

Avskaffa Gotlandstillägget till 2015. Det föreslår myndigheten för tillväxtanalys som på nytt utrett frågan om frakttillägg för Gotlandstransporter.

Gotlandstillägget har funnits sedan 1976 och ett 20-tal utredningar har sedan dess föreslagit att Gotlandstillägget ska tas bort.

Kommunalrådet, centerpartisten, Eva Nypelius säger att Gotlandstillägget inte kommer Gotland till del så hon är öppen för andra lösningar för att kompensera transporterna till och från Gotland.

Utredarna ska nu träffa representanter för regeringen för att diskutera Gotlandstillägget.

Gotlandstillägget innebär att avgiften för godstransporter till eller från Gotland ska motsvara avgiften för en tranport av motsvarande längd i landet i övrigt.

För att kompensera transportföretagen får dessa debitera ett frakttillägg på all inrikes fjärrtrafik, det som kallas Gotlandstillägget. Det är i dag ett tillägg på maximalt 0,4 procent av fraktsumman på varje enskild frakt av gods.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".