1 av 3
2 av 3
Trots att det bara fanns ett anbud är Kjell Skalberg (C) övertygad om att hamnen inte såldes för billigt. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/SR Gotland
3 av 3
Gotlandsbolagets Gute i Kappelshamns hamn. Flygfoto: Gunnar Britse

Rederi köper Kappelshamns hamn

Gotlands kommun har beslutat att sälja hamnen i Kappelshamn till Gotlandsbolaget. Gotlandsflyg som vill starta färjetrafik från Kappelshamn, erbjuds att istället trafikera Fårösund, Slite, Visby eller Klintehamn, vilket Gotlandsflyg avfärdar som ett skämt.

Beslutet togs av tekniska nämndens arbetsutskott och politikerna var eniga i sitt beslut.

En del Kappelshamnsbor har uppmanat kommunen att inte sälja hamnen till Gotlandsbolaget eftersom de befarar hamnen då bara ska användas till förvaring av fartyg och då inte bli levande.

Rederi AB Gotland betalar 1 150 000 kronor för Kappelshamns hamn. Syftet med att köpa hamnen är att ha den som reservhamn, säger rederiets vd Jan-Erik Rosengren. Kappelshamn kan inte användas till rederiets två stora färjor, bara till de mindre.

- Det här innebär att Gotlandsflyg lägger ner planerna på en ny färjelinje mellan Kappelshamn och Nynäshamn, säger Ola Mattsson vid Gotlandsflyg.

Han anser att det är ett skämt från kommunen att istället erbjuda färjetrafik från Klintehamn och Slite, vilket bara skulle förlänga båtresan, istället för att förkorta den.'

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".