Miljödomstolen

Vatten får tas från Bäste träsk

Gotlands kommun har fått tillstånd att ta dricksvatten ur Bäste träsk på norra Gotland. Miljödomstolen ger kommunen rätt att ta ut max 22 liter ytvatten per sekund under förutsättning att vattenståndet är högre än 5,5 meter.

Det innebär att miljödomstolen helt gått på kommunens ansökan och också tillåter kommunen att bygga en intagsledning, pumpstation och dra vattenledning. Det innebär undantag från strandskyddsbestämmelserna och intrång i Natura 2000-område.

Av det vatten som nu får tas ut från Bäste träsk kommer huvuddelen att gå till Fårösund som dricksvatten och en del till forskningsstationen vid Ar, men på sikt kan det också komma att försörja hela Gotland. Förutsättningen är dock att det inte blir någon påverkan på vattnet från Nordkalks nya stenbrott vid Ducker i Bunge.

Anledningen till att kommunen vill ta vatten från Bäste träsk är att kvalitén på vattnet i Fårösund, som kommer från Hau träsk är dålig och att det finns ett ökat behov av vatten, både för turistnäringen och jordbruket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".