Spår i vägen ska öka säkerheten

För att behålla tre sträckor med hastigheten 90 kilometer i timmen på de gotländska vägarna, så har Vägverket börjat fräsa upp spår längs mittlinjerna.

Egentligen borde det sättas upp vajerräcken längs mittlinjen för att skilja de mötande filerna åt på de vägar där det fortfarande är tillåtet att köra 90 km/t. Men det här fungerar inte på de smala gotländska vägarna med många avfarter.

Och även om det här är en del av arbetet med nya hastigheter på vägarna, så tror Josefine Holmstedt på Vägverket att de skulle ha gjort det här ändå, för att öka säkerheten.

När man kör i de uppfrästa spåren durrar det till ordentligt i bilen, och det ska väcka en sovande förare och göra andra uppmärksamma på att att man faktiskt har kört över på fel sida av vägen

Det här är något som provats på fastlandet, på vägar i Mälardalen i ett par år och det har fungerat bra. Och på Gotland finns sen tidigare liknande spår på Follingboväg.

Nackdelen är att det bullrar så mycket att det inte får finnas spår inom 200 meter från bostäder.  Men just nu provar Vägverket även en annan typ av spår på väg 148 norr om brandstationen vid Katrinelund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".